Brenergie

Energieopslag voor bedrijven

In onze aanvragen komt tegenwoordig een onderwerp steeds vaker naar voren: power optimizers. Het lijkt vaak voor velen vanzelfsprekend te zijn om een zonnestroominstallatie op je dak te leggen en daar standaard ook power optimizers onder te plaatsen. Hoewel ze natuurlijk bijdragen aan een mooie opbrengst en wij ook zeker regelmatig power optimizers zullen aanbevelen, zijn ze niet standaard nodig voor elke installatie. Hoe dit precies zit? Dat leggen we graag aan je uit.

Wat zijn (power) optimizers?

Een power optimizer is een klein kastje dat onder een paneel geplaatst kan worden. Door het plaatsen van power optimizers onder een installatie is de opbrengst van de panelen niet meer afhankelijk van het paneel dat het minst genereert, maar kan elk paneel losstaand van andere panelen rendement behalen. Dit noemen we parallelle schakeling. Bij een traditionele, seriële schakeling zal de opbrengst van alle panelen naar beneden gaan als er een deel van de panelen in de schaduw ligt. Dit is bij een parallelle schakeling niet het geval. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een schoorsteen, een vlaggenmast of een pijpje wat zorgt voor tijdelijke schaduw op een deel van de panelen. Zo voorkom je dat een kort moment van schaduw zorgt voor een dip in de opbrengst van je gehele installatie.

Waarom plaatsen we deze niet standaard?

Nu kun je denken: Waarom dan niet standaard bij elke installatie? Een installatie is namelijk in de meeste gevallen nooit helemaal schaduwvrij. Als er echter bijna geen sprake is van (tijdelijke) schaduw en er voldoende ruimte is om alle panelen in de zon te leggen, bieden power optimizers weinig voordeel in verhouding met de kosten die erbij komen kijken. Om ervoor te zorgen dat wij per installatie de beste keuze maken, laten wij op dit punt van het engineeren van de installatie onze rekenkunsten los. Verdient het verhogen van het rendement de optimizers ook terug? Per ontwerp is dit een belangrijke vraag om te stellen en daarnaast is het goed om te kijken: Wat zijn voor mij de voordelen versus de nadelen?

Voor- en nadelen van optimizers

Om dieper in te gaan welke keuze mogelijk voor jouw dak van toepassing is, is het goed om de voor- en nadelen die eraan verbonden zijn tegenover elkaar te zetten. Hieronder hebben we globaal de argumenten op een rijtje gezet:

Je kiest voor optimizers omdat:

  • een parallelle schakeling van je panelen ervoor zorgt dat bij tijdelijke schaduwvorming door obstakels, je opbrengst geen dip gaat maken.
  • in combinatie met een monitoringskit de opbrengst per paneel te monitoren is (is optioneel).
  • ze ook onder enkele panelen geplaatst kunnen worden, waardoor je met een kleine investering een hogere opbrengst kan behalen.

Je kiest niet voor optimizers als:

  • de investering in optimizers duurder is dan het rendement dat je er na 5 of 10 jaar uithaalt.
  • er onnodig meer onderdelen in jouw installatie komen, waardoor het risico op storing en reparatie groter wordt.
  • er op je dak weinig tot geen tijdelijke schaduwvorming is.
Vertalen