Wanneer je als particulier zonnepanelen aanschaft, heb je in de meeste gevallen recht op terugbetaling van de BTW die je betaalt over de aanschaf van het systeem, plus de installatiekosten. Hiervoor moet je als particulier Btw-aangifte doen, wat normaal gesproken alleen door ondernemers wordt gedaan. Wij leggen hieronder kort uit hoe de aanvraag voor BTW teruggave werkt voor particulieren.

Let op: de regels van de Belastingdienst kunnen altijd wijzigen. Informeer daarom altijd bij de Belastingdienst wat de meest recente regels en voorwaarden zijn.

De eerste keer BTW teruggave aanvragen voor zonnepanelen
De voorwaarden voor het terugvragen van de BTW voor zonnepanelen zijn: de factuur moet op jouw naam staan, evenals de factuur van de energiemaatschappij. Aanvragen kan binnen 6 maanden na installatie.
Is dit de eerste keer dat je zonnepanelen aanschaft, dan bestaat het terugvragen van de BTW over de aanschaf en installatie hiervan uit drie stappen:

  1. Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur dit naar de belastingdienst. Hiermee meld je je aan als ondernemer waarmee het mogelijk wordt om de BTW terug te vragen. Omdat je een deel van de opgewekte stroom teruglevert aan de energiemaatschappij, in plaats van zelf te gebruiken, wordt je aangemerkt als ondernemer,
    Je kunt er bij deze aanvraag voor kiezen om deel te nemen aan de kleineondernemersregeling (KOR), de meeste particulieren doen dit. Dit heeft echter wel gevolgen voor je wanneer je binnen 3 jaar extra investeert in je zonnestroominstallatie (daar kun je dan geen BTW meer over terugvragen) óf wanneer je binnen 3 jaar een onderneming wil starten. Niet meedoen aan de KOR betekent wel dat je elk kwartaal een BTW aangifte moet doen.
  2. Je ontvangt na versturen van het formulier onder punt 1 een brief met de ‘Vaststelling belastingplicht’. Als je deze ontvangen hebt, log dan in op Mijn belastingdienst Zakelijk en geef je rekeningnummer door. Doe dit altijd, ook al is je rekeningnummer bekend bij de belastingdienst.
  3. Doe BTW-aangifte via Mijn belastingdienst Zakelijk of op papier als je een aangifteformulier per post ontvangen hebt. Hierop krijg je een teruggaafbeschikking en daarna ontvang je het bedrag retour.

Brenergie heeft ervaring met het aanvragen van de BTW teruggave en kan je hierbij dus ondersteunen. Desgewenst vragen wij de teruggave samen met je aan. Dit kan wel pas als je via de ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ aangemeld bent als ondernemer. De teruggave kan alleen aangevraagd worden met een DigiD, waardoor we dit niet zonder jou kunnen doen.

Hoeveel BTW kun je terugvragen?
Hoeveel BTW je terug kunt vragen, is afhankelijk van het type zonnepanelen en hoeveel je opwekt.
Voor geïntegreerde zonnepanelen geldt dat deze ook functioneren als dakbedekking. Daarom kun je hiervoor maar 1/3 van de BTW terugvragen. Heb je voor een installatie met geïntegreerde zonnepanelen €1500 BTW betaald, dan vul je voor de teruggave €500 in.

Voor de energie die je teruglevert aan de energiemaatschappij krijg je een vergoeding, daarover moet je BTW betalen. Ook over het privégebruik van de stroom die je opwekt, moet je BTW betalen. Deze twee bedragen moet je van de betaalde BTW voor de aanschaf en installatie aftrekken. Dit kun je zelf uitrekenen, maar voor installatie met minder dan 10.000 Wattpiek heeft de Belastingdienst ook staffels met een forfaitbedrag. Dit is een vast bedrag per staffel en dit mag je in mindering brengen op de betaalde BTW, waarna de aangifte geldig is. Dit is veruit de gemakkelijkste manier om aangifte te doen. De forfaitbedragen zijn op dit moment:

Voor installaties met meer dan 10.000 Wattpiek is geen forfait beschikbaar en moet je het bedrag dus zelf berekenen.

BTW teruggave aanvragen voor ondernemers
Bovenstaande proces geldt enkel voor particulieren. Voor ondernemers, dus ook ZZP’ers en ook wanneer (een deel van) de stroom voor privégebruik is, geldt een ander proces. Zij kunnen de betaalde BTW rechtstreeks terugvragen via de reguliere kwartaalaangifte. Let er hierbij op dat ondernemers die gebruik maken van KOR géén BTW terug kunnen vragen, dus ook niet voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, gedurende de 3 jaar dat deze regeling loopt. Je kunt niet eerder stoppen met de KOR.