Een essentieel onderdeel van een zonnestroominstallatie is de omvormer. Deze zet de opgewekte energie van je zonnepanelen om in bruikbare energie voor jouw huis. Waarom dat belangrijk is, lees je hier.

Waarom is een omvormer nodig?
Allereerst is een omvormer nodig omdat zonnepanelen gelijkstroom leveren en vrijwel alle apparaten in huis op wisselstroom werken. Een ouderwetse gloeilamp kan wel met gelijkstroom overweg, maar voor andere apparaten wordt dat een probleem.

Ten tweede is de energielevering van zonnepanelen niet altijd even constant. In het donker wordt er weinig stroom opgewekt en het is niet handig als elke wolk of regenbui die voorbij komt, zorgt dat je apparaten uitvallen vanwege te weinig stroom. Die fluctuaties kun je niet gebruiken in huis, dus wordt je zonnestroominstallatie aangesloten op het lichtnet zodat die twee elkaar aanvullen.

Ten derde is voor teruglevering aan je energieleverancier ook wisselstroom benodigd, de hoogspanningskabels kunnen evenmin overweg met gelijkstroom. En alle stroom die wordt opgewekt en niet direct verbruikt, wil je wel het elektriciteitsnet in krijgen, zodat je meter terugloopt en je weer stroom van andere bronnen kunt gebruiken als jij niets, of te weinig, opwekt. Dit wordt ook wel saldering genoemd.

En tot slot wekken zonnepanelen 12, 24 of 36 Volt en hebben onze apparaten 230 Volt nodig. Deze vier zaken worden door een omvormer opgelost, deze zet de gelijkstroom met een laag voltage om in een constante wisselstroom met 230 Volt.

Verschillende omvormers
Er zijn veel verschillende soorten omvormers op de markt en wij raden aan om je altijd goed te laten informeren. De omvormer is namelijk een belangrijke factor in het rendement van de installatie, plus niet elke omvormer kan met elk type zonnepaneel samen.

Een omvormer wordt normaal gesproken gekozen op het verwachte vermogen. De omvormer heeft een bepaald bereik waarbinnen de ingangsspanning en ingangsvermogen moet vallen en kan een bepaalde piekbelasting aan. Uitbreiden van het aantal zonnepanelen op een omvormer is daarom lang niet altijd mogelijk, omdat je dan boven het maximale vermogen komt. Wil je dus uitbreiden in de toekomst, dan is het goed om hier nu al rekening mee te houden, of je zult tegen die tijd een extra omvormer aan moeten schaffen.

Het rendement van je zonnestroominstallatie is zo optimaal mogelijk als de elektrotechnische karakteristieken van de zonnepanelen zoveel mogelijk gelijk zijn en afgestemd zijn op de omvormer (of andersom). Elk paneel heeft hiervoor aparte specificaties, die vaak op de datasheet worden vermeld.

Een omvormer werkt zo optimaal mogelijk als de aangesloten panelen allemaal dezelfde kenmerken hebben. Er zijn inmiddels ook omvormers op de markt die over twee zogenoemde MPP-trackers beschikken, waarmee je twee strings van verschillende panelen aan kan sluiten. Wel moeten de panelen binnen één string dan nog steeds wel gelijk zijn.

Omvormers bij Brenergie
Brenergie levert omvormers van de merken:

Het is onze expertise om complete zonnestroominstallaties te adviseren en leveren waarbij alle onderdelen op elkaar zijn afgestemd voor een zo optimaal mogelijk rendement. Dat betekent dat wij altijd de beste omvormer voor jouw situatie adviseren. Mocht je op voorhand weten dat er uitbreiding in de toekomst mogelijk moet zijn, vernemen we dit uiteraard graag zodat we hier al rekening mee kunnen houden.