Salderingsregeling voor panelen

De energie die met de zonnestroominstallatie wordt opgewekt wordt terug geleverd aan het net. Door de salderingsregeling mag u de energie die u levert verrekenen met de energie die u afneemt van het net inclusief energiebelasting en opslag duurzame energieopwekking. Voor de geleverde energie krijgt u op dit moment hetzelfde tarief als u betaalt voor de energie die u afneemt.

Vanaf 2023 verdwijnt de salderingsregeling geleidelijk en mag je nog 91% salderen. Daarna daalt van 2023 tot 2030 elk jaar het salderen met 9%, tot je in 2031 niet meer mag salderen. Ondanks dat het salderen afgebouwd wordt, is het nog steeds interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

Een rekenmodel van TNO waarin de terugverdientijd (rekening houdend met de afbouw van de salderingsregeling) van een zonnestroominstallatie berekend kan worden is hier te downloaden.

Aanmelden zonnestroominstallatie

Om terug te kunnen leveren aan het net, moet de zonnestroominstallatie aangemeld worden. Mocht uw meter niet geschikt zijn voor het terug leveren, dan ontvangt u automatisch een bericht van uw netbeheerder en komen zij een slimme meter plaatsen. Tevens wordt na de aanmelding uw energieleverancier automatisch op de hoogte gebracht, zodat zij de terug geleverde energie kunnen verrekenen met de verbruikte energie. Het aanmelden van de zonnestroominstallatie neemt Brenergie graag voor u uit handen. 

BTW terugvragen bij de Belastingdienst

Particulieren zonder onderneming zoals een eenmanszaak, een bv of vof kunnen de BTW op de aanschaf en de installatie van panelen terug vragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst beschouwt een particulier die energie aan het net levert als kleine ondernemer. Voor deze teruggaaf is een eenmalige BTW aangifte nodig. Deze aangifte moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen worden aangeschaft gedaan zijn. Daarnaast moet de factuur van de panelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Zodra de Belastingdienst het formulier heeft ontvangen, ontvangt u van hen bericht. Wij helpen u daar graag bij!