Brenergie

Salderingsregeling zonnepanelen voor particulieren

Wanneer je zonnepanelen plaatst, gebruik je – zolang de panelen dit op kunnen wekken – je eigen stroom. Echter, je hebt vaak geen mogelijkheid om stroom op te slaan zodat je dit bijvoorbeeld in de avond en nacht kunt gebruiken, of op dagen met weinig zon, wanneer de panelen dus minder of geen elektriciteit opwekken.

De overtollige opgewekte elektriciteit lever je dus terug aan je energiebedrijf en op de momenten dat jij (extra) stroom nodig hebt, krijg je dat geleverd van het energiebedrijf.

Om dit aantrekkelijk te maken, heeft de Nederlandse overheid in 2004 de salderingsregeling in het leven geroepen. Een energiebedrijf levert natuurlijk de elektriciteit niet voor niets en de consument wil uiteraard dat het rendabel is om een zonnestroominstallatie te plaatsen. Wat deze regeling inhoudt, wat er de komende jaren gaat veranderen en wat dat voor jou als particulier betekent, lees je op deze pagina.

Salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling?

Salderen betekent dat de door jou als particulier teruggeleverde elektriciteit verrekend wordt met de elektriciteit die je op een ander moment (extra) afneemt.

Stel: je wekt in de zomer 2000 kWh meer op dan je zelf verbruikt, dan lever je dit terug aan je energieleverancier. In de winter verbruik je 2500 kWh van je energieleverancier. Van die 2500 mag je dan de door jou opgewekte 2000 kWh aftrekken, waardoor je maar voor 500 kWh hoeft bij te betalen.

Je betaalt over die andere 2000 kWh dan ook geen energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE), transportkosten en/of opslagkosten.

Het energiebedrijf mag zoveel salderen als het eigen verbruik, hier zit geen maximum aan. Wanneer je als particulier meer energie teruglevert dan dat je ontvangt, betaalt het energiebedrijf over het overschot een reële vergoeding. Dit is een subjectief begrip en vaak komt dat neer op de kale stroomprijs, al kan dit per aanbieder behoorlijk verschillen.

Om terug te kunnen leveren, moet jouw installatie aangemeld zijn bij het energiebedrijf. Brenergie kan dit voor je regelen, zodat het energiebedrijf jouw elektriciteit kan salderen. Welk type meter je hebt, maakt hiervoor nu niet uit.

Wat gaat er veranderen vanaf 2025?

De regeling is in het leven geroepen om de verduurzaming van energie te bevorderen. Inmiddels kan wel worden gesteld dat de transitie ingezet is; er stappen steeds meer particulieren over op zonnestroom. Ook zijn de installaties in de loop der jaren goedkoper geworden, waardoor de drempel om zonnepanelen te plaatsen, sowieso lager is geworden.

De salderingsregeling werkt daardoor bijna té goed en zou op termijn tot overstimulering kunnen leiden. Aan de andere kant loopt de overheid door deze regeling vele miljoenen aan energiebelasting mis, waardoor er begin 2020 is besloten om de regeling af te gaan bouwen.

Tot 2025 blijft de regeling zoals deze is: energiebedrijven mogen 100% van het verbruik salderen ten gunste van de consument. Vanaf 2025 zou dit percentage jaarlijks afgebouwd worden tot 0% in 2031.

Zoals het er nu naar uitziet, zal de salderingsregeling er vanaf 2025 zo uitzien de komende jaren:

Jaar Percentage
2022 100%
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%
2032 0%

Deze afbouw is zo ingericht dat voor iedereen die nog voor 2025 een zonnestroominstallatie aanschaft, de gemiddelde terugverdientijd van 5-7 jaar gelijk blijft.

Voor de afbouw is het noodzakelijk dat jouw meter bij kan houden wat jij aan elektriciteit geleverd krijgt en wat je teruglevert. Dit kan een slimme meter zijn die op afstand af te lezen is, of een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is.

Voor iedereen die nog niet zo’n meter heeft, zijn energiebedrijven vanaf 2021 begonnen om in twee jaar alle meters (bij huishoudens die dit willen) kosteloos te vervangen. De regering heeft met het wetsvoorstel verplicht gesteld dat consumenten deze aangepaste meter moeten accepteren als zij gebruik willen maken van de salderingsregeling.

Wat betekent dit voor jouw installatie in de toekomst?

Door de afbouw van deze regeling wordt de komende jaren steeds aantrekkelijker om zelf al jouw opgewekte stroom te verbruiken. Hiervoor zul je wel, naast het plaatsen van een zonnestroominstallatie, extra maatregelen moeten nemen om dat mogelijk te maken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van slimme apparaten, die pas aangaan als de zon opkomt zodat deze eigen stroom gebruikt. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen door de wasmachine en droger overdag te gebruiken. En dat geldt voor meer apparaten.

Toch ben je er daarmee nog niet, er zijn nu eenmaal apparaten die de gehele dag stroom verbruiken (zoals een koelkast en vriezer) en zijn er ook apparaten die je in de avond juist pas vaker gebruikt, zoals lampen en een televisie. Door het gebruik van een accu waarmee je de overtollige, door jou opgewekte stroom, op kunt slaan om later te gebruiken, kun je zorgen dat je in de toekomst ook voordeel blijft houden van je zonnestroominstallatie.

En hoewel dat nu dus nog niet aan de orde is, gaat dit wel spelen wanneer je nu zonnepanelen plaatst. Deze kunnen 20 tot 25 jaar meegaan, een omvormer heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar, dus binnen die periode gaat ook voor jou de salderingsregeling omlaag tot deze uiteindelijk op 0 staat. Het is dus goed om hier alvast over na te denken.

Brenergie geeft altijd een eerlijk en reëel advies

Ben je benieuwd wat een zonnestroominstallatie jou kan opleveren? En wat de optimale configuratie is voor jouw huidige en toekomstige situatie? De experts van Brenergie bieden je altijd een eerlijk en reëel advies op basis van jouw wensen en vereisten.

Wij rekenen je graag voor wat een installatie kost, wat de terugverdientijd is en welke voordelen er nog meer te behalen zijn (zoals de BTW 0% tarief op de panelen en het installeren daarvan).

Ook denken wij graag met je mee over het optimaal benutten van de door jou opgewekte stroom wanneer je dit in de toekomst niet meer (volledig) kunt laten salderen. We rekenen graag voor wat de gevolgen daarvan zijn en kunnen adviseren wat de eventuele mogelijkheden zijn.

 

Zonsystemen die leveren wat ze moeten

Vertalen