Brenergie

Power optimizers

Alleen de beste optimizers bij Brenergie

Wanneer je een zonnestroominstallatie hebt, wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen. Naast dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt die je zelf opwekt, wil je ook terugleveren zodat je niet betaalt voor stroom die je buiten de zonuren om gebruikt.

Daarom is het belangrijk dat de zonnepanelen zo goed mogelijk opgesteld zijn. In een traditionele opstelling, is de opbrengst per paneel afhankelijk van het paneel dat het minste genereert. Met andere woorden, je opbrengst is zo hoog als de zwakste schakel.

Een zonnepaneel kan minder opbrengst genereren doordat deze deels in de schaduw ligt of omdat deze vuil is. En dat heeft dus invloed op de opbrengst van de gehele installatie, ook al zijn de andere panelen schoon of liggen deze niet of minder in de schaduw.

Een oplossing hiervoor is het gebruik van power optimizers. Een power optimizer is als het ware een mini-omvormer, die je per paneel aansluit. Een power optimizer vervangt daarnaast niet de omvormer, maar levert extra functionaliteit aan de zonnestroominstallatie.

Waarom power optimizers gebruiken?

Door power optimizers te gebruiken, kan elk paneel op elk moment het hoogst mogelijke rendement behalen, zonder hiervoor afhankelijk te zijn van de andere panelen in de installatie.

Daarnaast brengt het gebruik van power optimizers nog een voordeel met zich mee: je kunt de prestaties van elk individueel paneel monitoren en zo dus gemakkelijker ontdekken wanneer er sprake van een defect of een ander probleem aan een paneel is.

Bovendien is een installatie met power optimizers ook nog iets veiliger. Wanneer de spanning wegvalt, bijvoorbeeld als een stop in de meterkast eruit springt, dan schakelt een power optimizer direct de spanning op de bedrading van de zonnepanelen uit. Dat is een prettig idee, ook voor onder andere onderhoud.

Optimizers infographic Brenergie

Wat zijn de voordelen van een power optimizer?

Gemiddeld kost een power optimizer zo’n € 60 per paneel. Dat betekent dus dat de gehele installatie wat duurder zal worden, aan de andere kant heeft het ook zeker voordelen.

Zo kun je zonnepanelen plaatsen op plekken waar je die anders achterwege zou laten, zoals op plekken waar een deel van de dag schaduw valt.

Ook kun je gemakkelijker panelen plaatsen die niet allemaal op dezelfde manier liggen, zoals op verschillende kanten van een dak of met verschillende hellingshoeken. Normaal gesproken zou je hiervoor aparte series maken, die aangesloten moeten worden op een omvormer.

Een omvormer moet dan wel geschikt zijn om meerdere strings op aan te sluiten. Met optimizers speelt dat niet, dan kun je de panelen in één serie leggen.

Tigo power optimizers

Wel of geen power optimizers gebruiken?

Het gebruik van power optimizers is niet voor elke installatie interessant. Wanneer er geen sprake is van (tijdelijke) schaduw, of wanneer er voldoende ruimte is om alle panelen in de zon te leggen, in dezelfde richting en hellingshoek, dan bieden power optimizers geen voordeel. Ze verhogen dan het rendement niet tot zeer weinig en dan is het de investering vaak niet waard.

Het wordt wel interessant wanneer er sprake is van de volgende situaties:

  • Bij een gedeeltelijke schaduw door bijvoorbeeld een boom of dakkapel;
  • Voor een installatie waar een aantal panelen een deel van de dag in de schaduw liggen;
  • Bij zonnepanelen die in verschillende richtingen gelegd worden, of bij verschillende invalshoeken.

In deze gevallen kan er met het gebruik van power optimizers extra rendement behaald worden en dat kan de investering dan zeker waard zijn.

Power optimizers bij Brenergie

Van Brenergie mag je altijd een eerlijk advies verwachten, dus ook over het gebruik van power optimizers. Wij komen daarom altijd op locatie naar de situatie kijken voordat we een advies en/of offerte uitbrengen.

Ook rekenen wij je altijd voor wat het verschil in kosten en verwacht rendement zal zijn bij het plaatsen van power optimizers. Zo kun je altijd een weloverwogen keuze maken.

Bij Brenergie ben je aan het juiste adres voor power optimizers van:

Ben je benieuwd wat de Nederlandse overheid zegt over zonne-energie, lees het hier.

Zonnesystemen die leveren wat ze moeten

Vertalen
Chat openen
Hallo! Welkom op onze website. Heb je een vraag? Stel deze dan gerust.